Grupputbildning till auktoriserad Stockholmsguide
Hem Att guida Kurser Länkar Dokument Om oss Omdömen
Grupputbildning till Stockholmsguide Målet med utbildningen är att den utbildade Stockholmsguiden på ett lättsamt sätt ska kunna berätta om Stockholm, Sverige och dess historia. Vidare tränas guiden i att ta hand om en grupp besökare, att hålla ihop gruppen och att besvara besökarnas frågor på rätt sätt. Guiden ska kunna visa staden under en panoramabusstur och visa Gamla Stan under en promenad. De viktigaste besöksobjekten, såsom Kungliga slottet, Stadshuset och Vasamuseet, ska guiden kunna visa för sina gäster. Inträdeskravet för utbildning till Stockholmsguide är att eleven har tillräckliga kunskaper i de språk han eller hon vill guida på. Ett intresse för Sveriges och Stockholms historia förutsätts och personen ska vara serviceintresserad och brinna för att ge sina besökare ett gott mottagande och god information. Utbildningen sker under nära handledning av våra lärare och består av flera delar: Undervisning i klassrum och självstudier: Guidning: Guidning i buss, på gatan och inomhus, etiska regler, hantering av problematiska besökare, förberedelser inför guidning, viktig information under guidningen och efter avslut. Guideteknik: Ta hand om en grupp, besvara frågor så att alla besökare får del av svaren, re- torik, biljetthantering i hamnen och vid transfer, första hjälpen. Sverige: Historia (olika händelser och epoker), geografi, kulturarv, djurliv, skatt, politik (land, län och kommun), industri, handel, religion och sport. Stockholm: Historia (stadens tillkomst och betydelse under olika epoker), stadsdelar, bygg- nader, museer, kommunalpolitik, gator och vägar inklusive förflyttningsalternativ med buss. Bussguidning med lärare och övriga elever: Guidning i buss: Grupphantering, mikrofonteknik, guidning under färd och i kö. Guidning på utsiktsplatser: Fjällgatan, Riddarholmen, Blasieholmen. Besök med lärare och övriga elever: Stadshuset: Blå Hallen, Gyllene Salen, Rådsalen, olika gallerier och rum som passeras. Vasamuseet: Skeppet och dess tänkta funktion, förlisning, bärgning och konservering. Gamla Stan: Guidning på olika platser såsom Slottsbacken, Bollhustäppan, Stortorget, Köp- mantorget, Brända Tomten, Tyska Brunnsplan, Benickebrinken, Järntorget, Mårten Trotzigs gränd, Tyska Stallplan, Tyska kyrkan, Yttre borggården och Mynttorget. Storkyrkan: Tillkomst och funktion, S:t Göran och draken, Vädersolstavlan, Olaus Petri och reformationen, kyrkans uppvärmning och renoveringar. Kungliga slottet: Slottets offentliga våningar, högvakten, information om faciliteter runt slottet, museum Tre Kronor, Livrustkammaren och Skattkammaren. Kursintyg/diplom erhålls efter godkänt resultat vid olika tester, vidare ska varje del av ut- bildningen vara godkänd och eleven ska ha deltagit i minst 80 % av undervisningen. Kursavgift: Avgiften beror på deltagarnas förkunskaper och den tidsram som kursen ska hållas i, varför AjA guideskola HB gärna lämnar offert till den uppdragsgivare som så önskar.